חב"ד פתח תקוה

רוטשילד 88 פינת, דוד פרנקפורטר 2, פתח תקווה

שעות פתיחה

א׳ ב׳ ד׳ ה׳: 9:00-12:30 17:00-19:00
יום ג': 9:00-12:30
יום ו': 10:00-12:00

פרשת החודש – ההוראה: לחולל חידוש בבריאה

השבת אנו נקרא בעז"ה את הפרשה האחרונה מ-4 הפרשיות המיוחדות לחודש אדר (השנה -אדר ב') הפרשה הרביעית נקראת "החודש" על שם הפרשיה המדברת על המצווה הראשונה בתורה והיא קידוש החודש (הלבנה) המובאת כהקדמה לציווי הקב"ה לבני ישראל על הכנותים ליציאתם ממצרים, בזמן המיוחד והוא חודש ניסן - חודש הגאולה. כמידי שבוע, אנו מביאים את ביאורו הנפלא של הרבי מלך המשיח מליובאוויטש על פרשה זו.

ב"ה

החודש הזה לכם (שמות יב,ב)

המצווה הראשונה שנצטווה עליה עם-ישראל (מצווה שניתנה לו כעם) היא מצוות קידוש החודש. מדוע דווקא המצווה הזאת נבחרה להיות הראשונה? לכאורה היה מתאים יותר לתת לעם-ישראל כמצווה ראשונה את הציווי הגדול – "אנוכי ה' אלוקיך"? מכאן שמצווה זו אכן מבטאת את מהות עבודתו של עם-ישראל.

במצוות קידוש החודש יש סממן מיוחד: מצד אחד זו מצווה המבוססת על אמונה – מתן אמון בעדים המעידים שראו את הלבנה בחידושה. מצד שני, לא סומכים על העדים בלבד, אלא בית-דין חייב לערוך את חשבון מולד הלבנה, ורק אם על-פי החשבון יש אפשרות לראות את הלבנה בחידושה, מקבלים את עדותם של העדים.

טובים השניים

דבר נוסף המיוחד במצווה זו – היא נאמרה למשה ולאהרון יחדיו. על הפסוק "טובים השניים מן האחד" אומר המדרש: "טובה פרשה שנאמרה על-פי שניים, מפרשה שנאמרה ביחיד", והדוגמה שמביא המדרש ל"פרשה שנאמרה על-פי שניים" היא – פרשת קידוש החודש (אף-על-פי שיש עוד פרשיות שנאמרו לשניהם).

דבר זה מדגיש עוד יותר את מרכזיותה של מצווה זו, המסמלת את עיקר העבודה של עם-ישראל, המתחלקת לשני סוגים כלליים – עבודתו של משה רבנו ועבודתו של אהרון הכוהן.

חידוש בבריאה

פרשת החודש היא מלשון חידוש, וזה תפקידו של יהודי בעולם – לחולל חידוש בבריאה. הקב"ה ברא עולם שמסתיר את האמת האלוקית; עולם שמרגיש ריבון על עצמו. תפקידו של יהודי לחולל חידוש ולגלות שהכוח האלוקי הוא עיקר מהותו של העולם, ואין לבריאה שום קיום בלעדיו.

ה'חידוש' הזה בא לידי ביטוי במטרת הבריאה: "נתאווה הקב"ה להיות לו יתברך דירה בתחתונים". המצב הרגיל הוא, שהעולם התחתון אינו יכול להיות כלי לקב"ה, וכאן בא ה'חידוש' שמחולל יהודי, חידוש שיש לו שני קטבים: א) הקב"ה יורד ושוכן למטה; ב) העולם התחתון מתהפך ונעשה 'דירה' לו יתברך.

שני מרכיבים

שני ההיבטים הללו מתבטאים במשה ובאהרון: משה הוא המוריד את השכינה למטה ומשכין את הקב"ה בקרב עם-ישראל, ואילו אהרון, המשים שלום בין אדם לחברו ובין איש לאשתו, מרומם את עם-ישראל מלמטה ועושה אותו כלי להשראת השכינה.

שני ההיבטים הללו קיימים גם במצוות קידוש החודש: מצד אחד יש בה מרכיב של אמונה (אמון בעדים), ובה בשעה יש בה מרכיב של חישוב שכלי. הדרך למילוי תכלית הבריאה עוברת דרך שני המרכיבים הללו – יהודי נדרש לעבוד את הקב"ה הן באמונה שלמעלה מהשכל והדעת, והן על-ידי הכוחות השכליים, בהבנה ובהשגה, ודווקא השילוב בין השניים מביא את העולם לתכליתו

השאירו תגובה