ב"ה
בשנת ה'תרל"ה נישאה הרבנית שטערנא שרה לאדמו"ר הרש"ב אך השנים חלפו ולא נפקדה. בשמחת תורה כאשר בירכו את כל הנשים והבנות בביתו של אדמו"ר המהר"ש, שכחו לברך אותה והדבר גרם לה צער רב למרות שלאחר מכן ברכו גם אותה. היא נכנסה לחדרה ותוך כדי מחשבות על שעדיין לא נפקדה, על בדידותה ועל ששכחו לברך אותה פרצה בבכי ונרדמה. בחלומה נכנס איש נשוא פנים לחדר ולשאלתו מדוע הינה בוכיה, סיפרה את אשר מעיק עליה. האיש הבטיח לה שבאותה שנה יוולד לה בן בתנאי שתחלק ח"י רובל לצדקה מכספה הפרטי, לאחר מכן יצא מהחדר ושב בלווית שני אנשים, וחזר בפניהם על התנאי ולאחר שהסכימו עמו בירכו אותה ויצאו מהחדר. הרבי המהר"ש שמע את החלום ואמר כי האיש היה אביו (אדמו"ר הצמח צדק) והשניים שליוו אותו היו אדמו"ר האמצעי ואדמו"ר הזקן.
הרבנית מכרה שמלה שלה ואת הכסף חילקה לצדקה ובאותה שנה ביום י"ב תמוז תר"מ נולד בנה היחיד – רבי יוסף יצחק.
ילדותו
בהיותו בגיל 11 החל להניח תפילין רש"י (שהיו שייכות לרבי המהר"ש) בשם ומלכות בהוראת אביו מבלי שאיש ידע ולאחר מכן הלך לבית הכנסת לתפילה בציבור.
בילדותו זכה לקבל שפע של סיפורים מהרבנית רבקה. בגיל 15 אביו הביאו לאוהל הרבי המהר"ש והרבי הצ"צ ומינהו למזכירו בעסקנות הכלל.
בין מוריו היה החסיד ר' שמואל בצלאל שעפטיל (הרשב"ץ).
נישואין
כאשר הגיע לעונת השידוכים, הוצעו 2 הצעות ממשפחות עשירות והצעה אחת ממשפחה ענייה מקישינוב שאפילו את הוצאות החתונה לא יכלו לממן. בניגוד לדעת הרבנית רבקה שסברה שיש להיענות להצעות המשפחות העשירות, אדמו"ר הרש"ב וזוגתו נטו להצעת המשפחה הענייה כיון שהייתה נינה של אדמו"ר הצ"צ.
הוריו של הרבי הריי"צ החליטו איפוא, לשאול את בנם החתן בעצמו שהי' אז צעיר לימים. הוריו סיפרו לו על השידוכים המוצעים והוסיפו כי בהתאם למסופר בתורה על נישואי יצחק ורבקה שבהם הי' העניין של: "ונשאלה את פיה", כלומר שאלו את דעתה של רבקה אודות הנישואין עם יצחק, ולאור זאת הם מחליטים פה אחד לפנות לבנם בשאלת פיו ולשאול את דעתו אודות השידוכים המוצעים לו.
החתן השיב להוריו, באומרו להם בזה הלשון: "…נו, הרי באותה פרשה עצמה נאמר "ולקחת אישה לבני ממשפחתי ומבית אבי…"
החתונה נערכה ביום שישי פרשת תצא י"ג אלול תרנ"ז בעיירה ליובאוויטש. ביום חתונתו חבש החתן שטריימל לראשו, באותו מעמד אמר לו אביו שיברך שהחיינו.
לאחר מעמד החופה, הובילו קהל רב את החתן והכלה ממקום החופה אל בית המשתה מתוך שירה וזימרה. כ"ק אדמו"ר הרש"ב צעד לימינו של החתן ואמר לו אז: וחזקת והיית לאיש.
סעודת החתונה נערכה באחד המבנים הגדולים שעמדו ב"חצר" רבותינו נשיאינו שבעיירה ליובאוויטש, הנקרא הזאל הגדול (ליובאוויטש).
במהלך סעודת החופה שנערכה ביום ראשון ט"ו אלול תרנ"ז הודיע אדמו"ר הרש"ב על החלטתו לייסד את ישיבת "תומכי תמימים" בה ילמדו נגלה וחסידות.
בשעת סעודת החופה, הסתובב הרבי הרש"ב בעצמו בין הנוכחים – בלוית שלושת החסידים: הרה"ח מאיר מרדכי טשערנין, הרה"ח יעקב קאפיל זליקסון והרה"ח שלמה חיים קוטאין – להשגיח אם המשרתים מחלקים לכל אחד מהמשתתפים את האוכל, ושתה עם כל אחד "לחיים" בברכות מנעימות לכל אחד בהמצטרך לו.
בזמן השמחה, אמר הרבי הרש"ב דרושי חסידות בשופי ובלי הגבלות.
לאחר החתונה התגורר הזוג בחדר שנבנה סמוך לדירת אדמו"ר הרש"ב.
קבלת הנשיאות
אדמו”ר הרש”ב הסתלק ביום ב' ניסן תר"פ. בצוואתו מבקש שבנו יחידו, הלא הוא רבי יוסף יצחק, ימשיך לשאת בעול הנהגת החסידים. כך כבר ביום ההסתלקות הוכתר אדמו”ר הריי”צ בכתר הנשיאות החב”דית.
ביקור בארץ הקודש ובארה"ב
בב' מנחם אב תרפ"ט ביקר אדמו"ר הריי"צ בארץ ישראל. בין השאר ביקר בקהילה היהודית בחברון, בה הייתה קהילה של חסידי חב"ד. הוא גם נכנס למערת המכפלה. בט"ז מנחם אב תרפ"ט נסע ברכבת למצרים, משם נסע לביקורו הראשון בארה"ב, ניפגש עם נשיא ארה"ב (הובר) וחזר לריגה בכ"א תמוז תר"צ.
בארצות הברית
בט' אדר שני ת"ש נכנסה האוניה לנמל 97 שברחוב וועסט 57 בניו יורק. כעבור רגעים אחדים הורד כבש האוניה, ממנה ירד כ"ק אדמו"ר הריי"צ נ"ע, ועמו בני משפחתו הקרובים אליו.
לאחר טקס קבלת פנים חגיגי שנערך בהשתתפות אלפים, הגיע הרבי למלון גריסטון. בקבלת פנים מצומצמת יותר שנערכה במלון, הפתיע הרבי את הנוכחים באומרו: "יש לי העונג לפרסם ההחלטה שנתקבלה באסיפה המיוחדת של יחידי סגולה אנ"ש יחיו, שהתקיימה לפני כמה שעות, שבבית הכנסת "עונג שבת" תיפתח מחר בעזה"י ישיבת 'תומכי תמימים ליובאוויטש' באמריקה!".
הרבי לא הסתפק בהכרזה זו, ואף ביקש את עזרתם של הנוכחים: "אני מקווה להשי"ת שהרבנים הגאונים, מוסדות התורה ותומכי תורה ביראת שמים יחד עם ידידיי אהוביי אנ"ש ה' עליהם יחיו בראש, יבואו לעזרתי בהמשכת עבודתי בהרבצת התורה ויראת שמים ובעבודת הכלל".
בתחילת חודש מנחם-אב נרכש בניין 770 ברחוב איסטערן פארקווי, על מנת שישמש מקום מגורים לרבי, ובית כנסת. הרבי הריי"צ נכנס לגור ב-770 בי"ט אלול ת"ש וחנוכת הבית הייתה בכ"א אלול ת"ש.
בשנת תש"א הקים את אגודת חסידי חב"ד בארץ הקודש.
בהתוועדות ליל שמחת תורה (קודם הקפות) בשנת תש"ב (כ"ג תשרי תש"ב) הכריז על כתיבת ספר תורה לקבלת פני משיח צדקנו. הכתיבה החלה ביום ב' אייר תש"ב. כל ההוצאות היו מחשבונו הפרטי, ואת הנדבות שנדבו לכתיבת הספר העביר לקופת "המרכז לענייני חינוך".
(כתיבת הספר הסתיימה בערב שבת ט' שבט ה'תש"ל ע"י הרבי מלך המשיח).
במהלך התוועדויות שערך האדמו"ר הריי"צ החסידים נהגו לנגן את ניגון הבינוני שחיבר החסיד ר' אהרון חריטונוב.
קבלת האזרחות
ביום חמישי ט"ז אדר תש"ט הגיע משלחת מטעם ממשלת ארה"ב לביתו של הרבי על מנת להעניק לו אזרחות אמריקאית. באותה הזדמנות קיבל גם הרבי שליט"א אזרחות, והרבנית נחמה דינה.
הסתלקותו
אדמו"ר הריי"צ הסתלק בי' שבט תש"י שבת פרשת בא בשעה שמונה בבוקר. ההלוייה התקיימה בהשתתפות אלפים רבים, ביום ראשון י"א שבט. מנוחתו כבוד באוהל שבבית החיים 'מונטיפיורי' ברובע קווינס שבניו יורק.